För första gången på mycket länge anländer ett nytt kontaktdon för USB-standarden. Nya USB Type-C är både liten och vändbar, vilket innebär att kontakten går att ansluta oavsett orientering. Samtidigt introduceras även det nya och betydligt snabbare protokollet USB 3.1 Superspeed+.

Med passande moderkort och en och annan datormodell på ingång börjar det sakta men säkert även trilla in nya lagringsenheter utrustade med USB Type-C. I årets andra kvartal lanserar Sandisk ett nytt fickminne med både Type-C och det traditionella kontaktdonet Type-A, detta med 32 GB lagringsutrymme.

I samma period utökar dessutom Lacie sortimentet externa hårddiskar med en ny Porsche-designad modellserie. Det handlar om fyra modeller från 500 GB upp till 2 TB lagringsutrymme, framförallt avsedda för Apples senaste Macbook, men som i vanlig ordning även passar till PC-datorer. Därutöver väntas Seagate, Toshiba och Western Digital inom kort presentera nya produkter med USB Type-C.

Gemensamt är dock att ingen av dessa lagringsenheter innehåller stöd för USB 3.1 Superspeed+ utan stannar kvar vid den äldre USB 3.0, sannolikt därför att de ändå inte är tillräckligt snabba för att att dra nytta av den högre bandbredden. Det nya protokollet ska klara av hela 10 Gbps och ger i SweClockers tester överföringshastigheter uppemot hela 750 megabyte per sekund.

Källa: PCWorld.