Teknikchefen för Frostbite-motorerna, Johan Andersson, var drivande i utvecklingen av AMD Mantle och sägs rentutav vara den som tog initiativet till gränssnittet. Det är därför inte lustigt att han förespråkar DirectX 12, där programmerare får större möjligheter att arbeta close to metal eller "nära hårdvaran" och bättre dra nytta av de tillgängliga resurserna.

På mikrobloggen Twitter skriver Johan Andersson att han gärna ser att Windows 10 och DirectX 12 med Windows Display Driver Model (WDDM) 2.0 blir minimikrav för alla speltitlar som bygger på Frostbite redan till julhandeln 2016. Detta ses som ett "aggressivt" skifte, som skulle medföra stora prestandafördelar.

Om Anderssons vision är genomförbar beror helt på genomslaget för Windows 10 och där är förutsättningarna på förhand goda. Detta inte minst då Microsoft tagit åt sig av kritiken som riktats mot Windows 8, men även för att alla med en giltig licens av Windows 7 eller senare får Windows 10 som gratis uppdatering.

Förutom att användare kommer få enkel och gratis tillgång till mjukvaran står AMD och inte minst Nvidia redo med stöd för äldre grafikkort. Från AMD:s håll får alla GCN-baserade modeller, det vill säga Radeon HD 7000-serien och senare, stöd för DirectX 12. Från Nvidias håll utlovas stöd hela vägen tillbaka till arkitekturen Fermi och Geforce GTX 400-serien.

Förutom att lägga fram ett offentligt önskemål antyder teknikchefen att arbetet med att uppdatera Frostbite 3 med DirectX 12-stöd pågår för fullt sedan lanseringarna av Battlefield 4 och Dragon Age: Inquisition. Speltitlar med motorn och stöd för det nya gränssnittet bör således inte ligga alltför långt borta i tiden.

Windows 10 med DirectX 12 lanseras under sommarmånaderna och de senaste ryktena pekar mot juli månad.