Microsofts satsning på surfplattorna Surface började i uppförsbacke, men har i och med Surface Pro 3 börjat få medvind. Trots ett år på nacken och en nu föregående processorarkitektur är modellen än idag en av de bättre hybriderna på marknaden, och det är ingen högoddsare att en uppföljare anländer under året.

Mjukvarujätten har redan bekräftat att nästa Surface Pro behåller kompatibilitet med nuvarande tillbehör, inklusive dockningsstationen vilket begränsar Microsofts möjligheter att dra ut på svängarna designmässigt. Istället väntas alla nyheter förpassas till det inre.

Förutsatt att Microsoft väntar med att släppa uppföljaren till efter Windows 10 i sommar finns två alternativ på processorfronten. Den ena är att bolaget går över till Intels femte generationens Core (Broadwell). Det andra är att de inväntar Skylake, något The Fuse Joplin gör gällande, som väntas komma med stora förbättringar sett till batteritid.

En annan möjlighet är att Microsoft väljer att inte nyttja en vanlig Core-processor ur respektive familj. Bolaget skulle kunna välja att gå på en passivt kyld lösning med Intels Core M-processorer och fortfarande behålla samma design. En sådan lösning skulle dock innebära en viss prestandaförlust mot Surface Pro 3.