Lanseringen av Intels arkitektur Broadwell för stationära datorer blir en begränsad historia med endast två modeller. Istället läggs större vikt vid efterträdaren Skylake, som anländer till hösten tillsammans med 100-serien styrkretsar "Sunrise Point" och nya sockeln LGA 1151.

Nu publiceras detaljerna för plattformen och allt vad den innebär. Först och främst avhandlas Skylake-S, arkitekturens kodnamn för stationära. För processorkärnor och grafikdel utlovas högre prestanda till lägre energiförbrukning än tidigare, vilket kan tillskrivas nya arkitekturer och övergången till 14 nanometer.

Fokus på energieffektivitet märks även på bolagets satta TDP-värden, där modeller med två och fyra kärnor ligger på 35 eller 65 W. Undantaget är processorer riktade mot entusiaster, det vill säga upplåsta, vilka kliver upp till 95 W och troligen även ackompanjeras av högre klockfrekvenser från fabrik.

Plattformen får stöd för både DDR3L och DDR4, där valet av moderkort avgör vilken minnestyp som kan användas. För den inbyggda grafikdelen ger Intel fullgott stöd för 4K-upplösning, eller upp till 4 096 x 2 304 pixlar, och hårdvaruacceleration av HEVC/H.265, VP8 och VP9. För API-stöd nämns explicit DirectX 12, OpenGL 4.3/4.4, OpenCL 2.0 och högst troligt tillkommer även Vulkan på listan.

För 100-serien styrkretsar är det framförallt tre modeller som är intressanta för konsumenter, varav Z170 är den enda med stöd för överklockning. Huvudnumret för entusiaster är Intels Rapid Storage Technology (RST) för PCI Express-baserade SSD-enheter, med officiellt stöd för anslutningarna M.2 och SATA Express.

Intel Skylake anländer till hösten och väntas få en fullskalig lansering för allt från bärbara till stationära datorer.

Källa: Wccftech.