Den sannolikt största utmanaren till Oculus Rift kommer varken från Samsung eller Google utan från den PC-centrerade speljätten Valve, som gör gemensam sak med mobiltillverkaren HTC och satsar på glasögon för virtuell verklighet. Likt resten av gänget är den inledande versionen avsedd för att få fart på utvecklingen av spel och andra applikationer.

På speltjänsten Steam finns nu ett formulär för intresseanmälningar där utvecklare kan ansöka om att få prova på HTC Vive. Medan utvecklingsversionen av Oculus Rift kostar 350 dollar eller cirka 3 000 kronor planerar Valve att kostnadsfritt dela ut kompletta utvecklingspaket till de mest lovande projekten.

I den inledande Developer Edition ingår glasögonen HTC Vive med 1 080 x 1 200 pixlar per öga och 90 Hz uppdateringsfrekvens samt två tillhörande basstationer, som är till för att spåra användarens position. Dessutom medföljer två VR-anpassade och trådlösa handkontroller, en för varje hand, även dessa med full rörelsespårning.

Valve inleder leveranserna av HTC Vive Developer Edition under våren. Den skarpa lanseringen väntas äga rum först mot slutet av året.