För ett litet tag sedan framkom det att Samsung gör ett nytt försök att lösa den prestandadegraderingen i SSD-serien 840 Evo. Den ursprungliga uppdateringen lyckades endast tillfälligt återställa läshastigheten och många rapporterade att problemet återkom efter en tids användning. Nu ska däremot bekymret lösas en gång för alla med vad som kallas för periodic refresh.

I Samsung Magician 4.6 används en ny algoritm som med jämna mellanrum skriver om data i bakgrunden, vilket ska återställa läshastigheten av äldre filer. Problemet kan spåras till att minnescellerna tappar laddning med tiden, något som gäller alla typer av NAND-mminne, men är särskilt påtagligt med TLC-tekniken.

Av någon anledning väljer dock Samsung att begränsa antalet nedladdningar av den nya mjukvaran, kanske för att eventuella buggar inte ska drabba allt för många användare. För den som inte lyckas ladda ned Magician 4.6 från den officiella webbplatsen finns mjukvaran att tillgå från bland annat Techspot och Major Geeks.