Det är inte lätt att försöka överblicka läget på PC-spelsmarknaden. Framväxten av digitala distributionstjänster gör de vanliga försäljningssiffrorna så gott som värdelösa. Steam tillhandahåller visserligen en del statistik, men bara för den egna speltjänsten. Samtidigt väljer många större utgivare att hålla sig på en egen kant med motsvarigheter som Battle.net, Origin och Uplay.

Gamingjätten Razer gör ett försök att skapa allomfattande topplistor över de mest spelade spelen genom att samla in siffror från spelverktyget Razer Cortex, som används av hela åtta miljoner PC-spelare. Av dessa bistår cirka en miljon med statistik över vilka titlar som stjäl allra mest speltid.

Inte helt oväntat domineras topplistan av MOBA och FPS. Allra populärast är League of Legend och Counter-Strike: Global Offensive, som tillsammans står för nära hälften av all speltid världen över. Även Dota 2, Minecraft och kortspelet Hearthstone innehar respektabla placeringar.

En intressant detalj är att spelens popularitet varierar en hel del mellan olika världsdelar. Även om det i stort sett handlar om samma titlar på olika placeringar är exempelvis Counter-Strike populärast i Europa. Team Fortress 2 spelas mest i Amerika medan européer ser ut att föredra Battlefield 4.

Det kan också noteras att inte mindre än tre av tio spel på de europeiska och asiatiska topplistorna har svenska rötter: Minecraft, Battlefield 4 och Payday 2.