Sedan sjösättningen av arkitekturen Bulldozer hösten 2011 kan processornyheterna från AMD minst sagt anses ljumna. Det här blir det ändring på under nästa år med lanseringen av Zen, som blir en från grunden ny arkitektur vilken gör att de en gång för alla kan lämna deras tidigare mindre lyckade satsning bakom sig.

Den 6 maj är dags för AMD:s första Financial Analyst Day på länge. Här avslöjas allt från finansiella utsikter till samarbeten och inte minst framtida produkter minst ett år fram i tiden. Redan nu har dock material läckt ut på nätet och det följs upp av produktplaner för stationärt och mobilt.

AMD-processorer för stationära 2016

Först och främst bekräftas Summit Ridge, som får upp till åtta kärnor Zen enligt arkitekturen Zen och ersätter åldrande Vishera i FX-8000-serien. Processorn kommer användas tillsammans med sockel FM3, som SweClockers tidigare kunnat avslöja ska ackompanjeras av styrkretsen "Promontory" och stöd för DDR4-minne.

Näst på tur står Bristol Ridge, som genomgått en rejäl förändring från de planer redaktionen tagit del av. Istället för fyra kärnor Excavator, fjärde generationens Bulldozer, begåvas APU-kretsen också med den nya Zen-arkitekturen. Till detta hör givetvis en integrerad grafikdel enligt arkitekturen Graphics Core Next (GCN) med ett okänt antal streamprocessorer samt fullt stöd för HSA 1.0.

Samtidigt bekräftas att Bristol Ridge och Summit Ridge delar samma sockel eller infrastruktur. Det här är en strategi som låter AMD pressa kostnaderna, till skillnad från idag där de har en sockel dedikerade APU-processorer och en för processorer utan integrerad grafikdel.

Vidare avslöjas tidigare helt okända Basilisk, som ersätter AMD:s allra billigaste och strömsnålare APU-kretsar som konkurrerar mot Intel Atom. Intressant nog blir det ingen ny revision av bolagets "Cat"-arkitektur av små kärnor, utan AMD slår på stort med uppemot två Zen-kärnor och integrerad grafikdel.

AMD-processorer för bärbart 2016

På bärbart återfinns Bristol Ridge med samma övergripande specifikationer som för stationärt bruk. Den stora skillnaden är ett spann på 15–35 W, vilket innebär att den ersätter annalkande Carrizo som anländer till sommaren.

Även Basilisk återfinns på mobil front och kan anses vara mest intressant inom den kategorin. Här gäller två kärnor Zen med integrerad grafik och TDP-värde från 15 W hela vägen ned till 5 W, där det sistnämnda gör det möjligt för processorn att kylas utan fläkt.

TDP-spannet för Basilisk talar även sitt tydliga språk sett till segmentering, där AMD med de törstigaste varianterna ställt in siktet på Intels 15-wattsmodeller i serierna Core i3, Core i5 och Core i7. Nere vid 5 W går Basilisk upp mot Intels färska serie Core M, särskilt skräddarsydd för passiv kylning.

Sist och minst blir Styx, som blir ensam med att inte använda AMD:s x86-arkitektur. Istället gäller två kärnor av ARM-baserade K12, som enligt AMD sägs dela många arkitektoniska egenskaper med Zen. Även här gäller integrerad grafikdel och för strömförbrukningen anges 2 W SDP, vilket förutom teoretiskt lång drifttid gör att den går upp mot Intels allra strömsnålaste serier Atom X3, Atom X5 och Atom X7.

Tillverkning på 14 nanometer för hela slanten

Gemensamt för samtliga processorer är tillverkning på 14 nanometer, vilket innebär att antingen Globalfoundries, Samsung alternativt båda aktörer tillverkar AMD:s framtida processorer. AMD tar således ett rejält kliv framåt och går ned från åldrande 32 och 28 nanometer, någonting som med helt nya processorarkitekturer borgar för goda vinster i energieffektivitet.

En annan intressant detalj är att samtliga kodnamn, bortsett från högpresterande Summit Ridge, har etiketten SOC (System On Chip). Förkortning används oftast på telefonsidan för att markera att en hel plattform är integrerad på samma kisel som processorn, vilket i PC-sammanhang innebär sydbrygga med tillhörande IO-bussar.

Tillgänglighet

Exakt när lanseringen för respektive plattform äger rum framgår inte, förutom att det rör sig om år 2016. Det enda som är känt sedan tidigare är att Summit Ridge är att vänta till tredje kvartalet på konsumentsidan, medan marknaden för servrar och arbetsstationer kan få förtur.

Källa: Planet 3DNow.