Utvecklarkonferensen Build 2015 präglas av förberedelserna inför Windows 10. Microsoft släpper mängder av nya verktyg för att utvecklare ska kunna dra nytta av allt vad det nya operativsystemet har att erbjuda, inklusive möjligheten att använda samma appar på en uppsjö olika typer av enheter. Det inbegriper även de futuristiska glasögonen Hololens.

Nu tillkännager Microsoft att utvecklingsverktygen är på ingång. På Build 2015 kan utvecklare prova på glasögonen och även anmäla sig för att ta del av den tillhörande mjukvaran, som förvandlar alla universella appar till hologram. Samtidigt meddelas att den välkända spelmotorn Unity får stöd för Hololens.

Microsoft ser en stora möjligheter med förstärkt verklighet, där den digitala världen smälter samman med den verkliga omgivningen. Under öppningstalet demonstrerades hur Hololens exempelvis kan skapa virtuella arbetsytor med programfönster "klistrade" på väggar och möbler.

Glasögonen möjliggör också så kallad telenärvaro. Detta demonstreras av en enkel mekanisk robot, som tack vare Hololens utrustas med en virtuell holografisk personlighet som enbart existerar i den digitala världen. Tack vare glasögonens inbyggda sensorer kan roboten 3D-mappa omgivningen, ta röstkommandon och styras med fingergester.