Mobiltelefoner ska anses vara "särskild ägnade" för privatkopiering och därmed omfattas av den så kallade privatkopieringsavgiften. Det meddelade Södertörns tingsrätt i en så kallad mellandom i målet mellan upphovsrättsorganisationen Copyswede och teleoperatören Telia, som importerat Iphone sedan 2009 utan att betala någon avgift. Nu står det klart att Svea hovrätt går på samma linje.

Hovrätten fastställer Södertörns tingsrätts mellandom om att iPhone-modellerna iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5S och iPhone 5C, som TeliaSonera sedan den 1 januari 2009 importerat till Sverige, ska anses särskilt ägnade för kopiering av verk för privat bruk enligt 26 k § upphovsrättslagen och därför omfattas av en ersättningsrätt för upphovsmännen enligt samma bestämmelse.

Hovrätten konstaterar att Apple Iphone uppfyller lagens krav på tolkningen av begreppet "särskild ägnad för" genom sin tekniska kapacitet och användarvänlighet. Samtidigt menar domstolen att det är bevisat att Iphone faktiskt också används för privatkopiering i den utsträckning som krävs för att enheten ska omfattas av lagen.

Att telefonen har en rad andra användningsområden sägs inte ha någon betydelse för själva ersättningsskyldigheten. Det kan däremot påverka bedömningen av avgiftens storlek. Copyswede kräver 73 miljoner kronor för den uteblivna kopieringsavgiften. Beloppet är en uppskattning baserat på en avgift om 3,50 kronor per gigabyte lagringsutrymme. Därtill tillkommer ränta.

Huvudmålet pågår fortfarande och det finns flera frågor kvar att avgöra, bland annat om avgiftens storlek.