Microsofts utvecklarkonferens Build 2015 handlar inte enbart om de tekniska aspekterna av nya applikationsgränssnitt utan också om vad som är möjligt att åstadkomma. Det gäller inte minst DirectX 12, som ska effektivisera hanteringen av systemresurser för att ge utvecklare nya möjligheter att skapa verklighetstrogna spelvärldar.

På plats visar skaparen av spelserien Final Fantasy, japanska Square Enix, ett nytt DX12-baserat speldemo i samarbete med Microsoft och Nvidia. Demot heter Witch Chapter 0 [cry] och innehåller inte enbart en extremt detaljerad spelkaraktär utan visar också att det går att skapa mycket verklighetstrogna ansiktsuttryck.

En av datorgrafikens största utmaningar är att ta sig ur den "kusliga dalen" (eng. uncanny valley) där karaktärerna uppfattas som "nästan mänskliga" och skapa något som upplevs som "helt och hållet mänskligt". Enligt denna hypotes, som myntades av robotteknikern Masahiro Mori, är detta vändpunkten då en människas respons till den icke-mänskliga karaktären förändras från obehag till sympati.

Till demonstrationen används dock inte vilken spelburk som helst utan en monstermaskin med inte mindre än fyra Geforce GTX Titan X, dessutom med hjälp av det Geforce-specifika effektbiblioteket Nvidia Gameworks. Dessa framsteg kommer även att införlivas i Square Enix egna spelmotor Luminous Studio.