Många spelutvecklare har en kluven inställning till modifikationer. Hemmasnickrat innehåll uppskattas ofta av fansen, kan förbättra upplevelsen och förlänga spelets livslängd. Samtidigt finns en ständigt överhängande risk för fusk och allmän oreda, något som uppenbarligen oroar Rockstar Games.

Nu inkommer mängder av rapporter om att Rockstar Games stänger av spelare som installerar modifikationer i GTA V. Att installera moddar i onlinespel klassas ofta som fusk, men enligt de berörda användarna riskerar även den som håller sig till enspelarläget att bli bannlyst av antifusksystemet.

Rockstar förtäljer dock inte de exakta orsakerna till avstängningarna utan lämnar fältet öppet för spekulationer. Vissa menar att klagomålen enbart kommer från fuskare som vill få sina avstängningar upphävda. Andra påpekar att en del moddar även installeras och används vid onlinespel. Ibland utan användarens kännedom.

En kanske mer trovärdig förklaring är att kontrollen äger rum redan vid inloggningen till Rockstar Social Club och att systemet inte gör skillnad på fusk och relativt harmlösa ändringar såsom justerad field of view (FOV).

Det skulle i så fall innebära att Rockstar mer eller mindre famlar i mörkret och bannlyser spelare av den enda orsaken att dessa använder modifierade filer. Den normala avstängningstiden är två veckor.