För knappt ett år sedan plockade Apple fram sisådär tre miljarder dollar ur plånboken och förvärvade Beats Electronics. I själva verket handlade dock inte affären om färgglada hörlurar utan om strömmande musik, där Beats Music ska ligga till grund för Apples kommande satsning inom området.

Nu rapporterar The Verge att Apple försökt övertala skivbolag till att stoppa Spotifys gratisnivåer. Detta för att förbättra utsikterna för den egna satsningen på strömmande musik, som enligt uppgift lanseras på utvecklarkonferensen WWDC i juni. Till skillnad från Spotify vill inte Apple erbjuda något reklamfinansierat alternativ utan stannar vid att tillhandahålla en renodlad betaltjänst.

Inte nog med det. Apple sägs även försökt övertyga Universal Music Group till att sluta ladda upp låtar på Youtube och ska ha erbjudit sig att betala ersättning för intäktsbortfallet. Syftet är av allt att döma att begränsa tillgången till gratis musik och få fler att använda betaltjänster. Spotify har exempelvis 60 miljoner lyssnare, men bara 15 miljoner användare betalar för musiken.

Apples aggressiva affärsmetoder granskas nu av både Department of Justice och Federal Communications Commission, det vill säga USA:s justitiedepartement respektive motsvarighet till Post- och telestyrelsen. Anklagelsen om att Apple använder sin makt i musikindustrin till att stoppa gratistjänster utreds dessutom av EU-kommissionen.