Medan entusiaster i dagsläget får nöja sig med 8 kärnor från Intel finns rejält kraftfullare doningar för arbetsstationer och servrar. De mer påkostade varianterna av Haswell-E, kallade Haswell-EP, går hela vägen upp till 18 kärnor och 36 trådar med den yppersta flaggskeppsmodellen Xeon E5-2699.

Nu framgår detaljerna om efterträdarna till Haswell-EP. Näst på tur är Broadwell-EP som är en krympning av arkitekturen till 14 nanometer, vilket för med sig potential till högre prestanda och lägre strömförbrukning. Det här tar Intel tillvara på genom att lyfta antalet kärnor till hela 22 stycken. Broadwell-EP kommer använda samma sockel LGA 2011-3 med fyrkanals DDR4-minne i uppemot 2 400 MHz.

Intel Broadwell-EP som beräknas till början av 2016 ersätts någon gång därefter av Skylake-EP, som förutom en ny arkitektur på 14 nanometer lyfter antalet kärnor till hela 28 stycken med Hyperthreading och TDP-värdena för olika modeller landar på 45–165 W. Därtill återfinns stöd för upp till åtta processorer på samma moderkort, för totalt 224 kärnor och 448 trådar.

Övergången till Skylake-EP får följe av en helt ny plattform med kodnamnet Purley. I plattformen ingår den hitintills okända sockeln Socket P och stöd för DDR4-minne i sex kanaler, som med en minnesfrekvens på 2 666 MHz ger en maximal teoretisk bandbredd på 128 GB/s – upp från 76,8 GB/s för Haswell-EP. Minneskapaciteten som stöds per processor är 1,5 TB eller motsvarande 1 536 GB.

Vidare om själva processorn tillkommer bland annat stöd för AVX-512 och antalet integrerade PCI Express-kanaler är 48 stycken – upp från 40 stycken i Haswell-EP och Broadwell-EP. Skylake-EP och Skylake-E ska enligt tidigare uppgifter blir först ut med PCI Express 4.0, men enligt presentationen stannar processorfamiljen kvar vid generation tre.

Kanske mest intressant med Intel Skylake-EP ur ett serverperspektiv är att det ska finnas integrerade acceleratorer i form av FPGA-kretsar, vilka sannolikt kommer kunna programmeras av slutkund för att snabbare och mer energieffektivt än processorkärnorna kunna exekvera särskild kod.

Lanseringen av Skylake-EP sker enligt de läckta presentationsbilderna till någon gång under 2017, vilket sannolikt också gäller entusiastinriktade Skylake-E som ersätter nuvarande Haswell-E och kommande Broadwell-E.

Källa: Wccftech.