Att svenskar gillar bredband kommer kanske inte som någon överraskning. Utbyggnaden handlar dock inte enbart om att se till så att alla avkrokar i landet får tillgång till internet utan också om att höja kapaciteten och erbjuda allt snabbare anslutningar för att möjliggöra nya typer av tjänster. Det gäller såväl fasta uppkopplingar som mobilnät.

Post- och telestyrelsens rapport Svensk telemarknad (PDF) beskriver fjolårets utveckling på telekommarknaden. Av den framgår att det vid årsskiftet fanns 14,4 miljoner mobilabonnemang, varav cirka 4 miljoner använde 4G-nätet. Det är en ökning med hela 2,5 miljoner abonnemang på årsbasis.

– En stark efterfrågan är nyckeln till fortsatt utbyggnad och därför är det glädjande att allt fler vill ha snabbare bredband i hemmet och för mobil användning, säger Göran Marby, generaldirektör för PTS.

Samtidigt blir det även allt bättre fasta anslutningar. Antalet bredbandsabonnemang via fiber uppgick till 1,4 miljoner – en ökning med 17 procent. Fiber befäste därmed ställningen som den vanligaste formen av fast bredband. Antalet abonnemang med snabba hastigheter både uppströms och nedströms, 100 Mbps eller mer, fortsatte också att öka.

Datatrafik ger klirr i kassan

Under 2014 överfördes 365 400 terabyte i mobilnäten – 35 procent mer än året innan. Samtidigt ökade intäkterna från mobila samtals- och datatjänster med 4 procent, där just ökad användning av datatrafik står bakom tillväxten. Även intäkterna från fasta uppkopplingar ökade, i detta fall med 6 procent.