Fysikens lagar sätter käppar i hjulen för hela halvledarindustrin. Även Intel som traditionellt hållit schemat stötte på stora problem vid övergången till 14 nanometer och nu pekar allt mer mot att nästa stora teknikkliv, 10 nanometer, blir ytterligare en svår nöt att knäcka.

I början av augusti introducerar Intel Skylake för entusiaster och under hösten följs det upp av modeller för alla segment inom stationära och bärbara datorer. Under 2016 ska denna ersättas av processorfamiljen Kaby Lake, som likt Skylake och Broadwell kommer tillverkas med bolagets 14-nanometersteknik.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att Kaby Lake från början var tänkt för lansering tidigt 2016, men att introduktionen för konsumenter nu skjutits upp till september samma år. Rapporten gör dessutom gällande att processormodeller för företagsmarknaden dröjer ytterligare till januari 2017.

Samma rapport stärker dessutom tidigare spekulationer om att Kaby Lake är en inhoppare eller "buffer" i väntan på Cannonlake. Att Intel väljer att senarelägga lanseringen talar för att Cannonlake med tillhörande 10-nanometersteknik dröjer till senare under 2017 eller rentutav till början av 2018.

Uppgifterna överensstämmer med en rapport från Semiconductor Engineering, som under våren gjorde gällande att Intel av okända skäl senarelagt inköp av utrustning för tillverkning på 10 nanometer med tre kvartal. Vid tillfället skulle de innebära att introduktionen av tekniken skulle dröja till just andra halvan av 2017.