De smarta telefonerna Galaxy S6 och S6 Edge var båda tänkta att vända en länge nedåtgående trend för Samsung, men de räckte inte hela vägen fram för att nå upp till marknadens skyhöga vinstförväntningar. Samtidigt ligger Apples lansering av Iphone 6S för dörren och hotar försäljningen.

I ett försök att blidka investerare och föregå Apple kommande Iphone-lansering har Samsung beslutat att tidigarelägga lanseringen av nästa Galaxy Note, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Där Galaxy Note 4 tillkännagavs i september förra året och blev tillgänglig oktober avser bolaget släppa Galaxy Note 5 i mitten av augusti, och därmed finnas tillgänglig innan Iphone 6S Plus lanseras i september.

Skärmen på den nya telefonen tros växa en aning från föregångaren – från 5,7 till 5,9 tum. Upplösningen tros ligga kvar på 2 560 x 1 440 pixlar, men med tanke på att Samsung arbetar på en 4K UHD-upplöst panel i 5,9-tumsklassen går det inte att utesluta. Det sistnämnda skulle ge en rekordhög punkttäthet på 747 pixlar per tum (ppi), att jämföra mot 576 ppi för Galaxy S6 och 401 ppi för Iphone 6 Plus.

Telefonen väntas även bli en av de första med vändbara kontaktdonet USB Type-C och Samsungs processor Exynos 7422, som är nära besläktad Exynos 7420 i Galaxy S6. Skillnaden blir att modemet är inbyggt samtidigt som primär- och lagringsminne staplas ovanpå processorn, två saker som både sparar plats på kretskortet och bör bidra till lägre strömförbrukning.

Avslutningsvis talar tidigare uppgifter också för att telefonens profilmått ligger på 7,9 millimeter och att batteriet ligger på 4 100 milliamperetimmar.