Att Oculus VR hjälper till med finansieringen av spel kom kanske inte som nån större överraskning, men att flertalet blir exklusiva VR-headsetet Rift fick många att spå en fragmenterad framtid för konceptet, där användare kommer behöva investera i flera olika huvudbonader för att få tillgång till alla spel.

Det har lett till ett uppror på Reddit med uppmaningen att alla som inte vill stödja "konsoltaktik på PC" inte bör köpa Rift. Det här är en klar gliring mot spelkonsoler, där det hör till vanligheten att framförallt Microsoft och Sony ingår exklusiva avtal med tredjepartsutvecklare för att låsa deras titlar till respektive plattform.

What we are doing is working with external devs to make VR games. These are games that have been 100% funded by Oculus from the start, co-designed and co-developed by our own internal game dev teams. The majority of these games would not even exist were we not funding them.

Kontroverserna har fått självaste grundaren av Oculus VR, Palmer Luckey, att delta i diskussionstråden. Där skriver han att bolaget inte betalat för exklusivitet, utan att de helt och håller finansierar speltitlarna, och att merparten helt enkelt inte hade blivit verklighet utan deras finansiering.

Vidare tillägger han att det är svårt att göra kvalitativt innehåll för ett VR-headset och att försöka stödja andra plattformar till lanseringen inte är en prioritet. Om detta betyder att de Rift-exklusiva speltitlarna, som trots finansiering av Oculus VR skapas i samarbete med tredjepartsutvecklare, kommer till andra headset längre fram i tiden framgår däremot inte.

Han förtydligar även att målsättningen inte är att skapa en låst plattform eller ett "Oculus ekosystem", utan att det är fritt fram för utvecklare att ta fram spel för Rift och sedan distribuera dem fritt. Som nuvarande exempel tar han upp att bolaget redan stödjer Samsung Gear VR utöver sin egen hårdvara.

Nämnvärt är att Oculus VR inte enbart investerar i spel med syfte att göra dessa exklusiva Rift. Bolaget har även inrättat en fond på 10 miljoner dollar som används för att hjälpa oberoende tredjepartsutvecklare, som utan förbindelser kan använda resurserna till att skapa spel som även är kompatibla alternativa VR-plattformar.