Under sommarmånaderna har AMD lanserat Radeon R9 Fury X och R9 Fury, vilka mötts av både ris och ros. Å ena sidan lyfts grafikkorten fram som bra alternativ för spelande i höga upplösningar medan kritiker pekar på att det tappar mark i lägre, och att bristande överklockningsmarginaler gör duon till tveksamma alternativ när de jämförs mot fabriksöverklockade Nvidia Geforce GTX 980 Ti och GTX 980.

Nu kan det sistnämnda vara på väg att åtgärdas. I ett skakigt videoklipp på Youtube visar profilen doublebasslacy vad som sägs vara en modifierad version av mjukvaran MSI Afterburner, med möjligheten att öka spänningen på grafikkretsen och därmed öppna upp för högre klockfrekvenser än tidigare.

Med förhöjd spänning på ett exemplar av Radeon R9 Fury X landar klockfrekvensen på 1 242 MHz stabilt i stresstestet Furmark. Det är en bra bit över vad merparten Radeon R9 Fury X och R9 Fury normalt klarar, där SweClockers testlabb med sina exemplar nått 1 080, 1 130 och 1 135 MHz stabilt.

Potentiellt smolk i bägaren är att klockfrekvensen dyker i prestandatestet 3DMark till 1 170–1 215 MHz beroende på test. Då grafikkretsen håller en stabil frekvens i ett belastningstest kan fenomenet möjligtvis tillskrivas fel i drivrutinerna snarare än begränsningar i hårdvaran.

Intressant i sammanhanget är att AMD slog på stora trumman för överklockning med lanseringen av Radeon R9 Fury X, där påståenden ackompanjerats av löften om ett kretskort och vattenkylare som står pall för avsevärt högre strömförbrukning och värmeutveckling än vad som gäller för grafikkortet i dagsläget.

När och om mjukvara med möjligheten att justera spänningen på duon Radeon R9 Fury X och R9 Fury blir tillgänglig för nedladdning är ännu inte känt.

Källa: Reddit.