Det är inte enbart fildelningsprogram som använder P2P-nätverk för att snabbt och enkelt distribuera filer. Även helt andra typer av applikationer kan "låna" av klienternas bandbredd för att minska belastningen på de egna servrarna. Till dessa hör nu även Microsofts nya operativsystem Windows 10.

Långt ner i inställningarna för Windows Update framgår det att Microsoft utnyttjar användarnas bandbredd för att distribuera appar och uppdateringar till Windows 10. Den i övrigt dolda fildelningen sker till såväl datorer på det lokala nätverket som till okända klienter på internet.

Standardinställningen startar fildelningen automatiskt och utan att be användaren om lov, även om Microsoft möjligtvis nämner beteendet i användaravtalet. Den som misstycker får istället navigera till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Avancerade alternativ > Välj hur uppdateringar levereras för att stänga av fildelningen eller begränsa den till det lokala nätverket.

Microsoft menar dock att funktionen påskyndar distributionen av systemfiler och att fildelningen inte påverkar användarupplevelsen.