Det finns mer att hämta i arkitekturen Maxwell. Efter att Nvidia introducerat en hel familj grafikprocessorer för i stort sett alla prisklasser är en och annan eftersläntrare på ingång. I augusti anländer grafikkortet Geforce GTX 950 för gamers på budget, men mot hösten eller vintern vankas en ny prestandamodell, denna gång för bärbara gamingdatorer.

Notebookreview rapporteras att den kinesiska datortillverkaren Hasee skvallrar om inget mindre än den hitintills okända Geforce GTX 990M. Bakom namnet döljs ett nytt flaggskepp baserat på den välkända grafikprocessorn GM204, som bland annat används i dagens Geforce GTX 980M.

Den nya grafikdelen är känd som N16E-GXX och sägs vara betydligt kraftfullare än föregångaren. Nvidia kan mycket väl välja att aktivera samtliga 2 048 CUDA-kärnor, upp från 1 536 beräkningsenheter i Geforce GTX 980M. Samtidigt väntas ett variabelt TDP-värde från 100 ända upp till 185 W.

Det sistnämnda pekar mot att Nvidia ger datortillverkarna fria händer att trimma klockfrekvenserna. Den nya, kraftfullare kretsen, ska vara avsedd för fastlödning direkt på moderkortet. Detta för att öppna upp för större och effektivare kylningslösningar än vad som skulle vara möjligt med traditionella instickskort enligt formfaktorn MXM.

Geforce GTX 990M väntas anlända någon gång i årets fjärde och sista kvartal.