Microsofts vision av Windows 10 är inte enbart ett operativsystem för traditionella persondatorer. Målet är att skapa ett gemensamt ekosystem för alla typer av datorlika enheter, där även enkortsdatorer ingår. Nu är det dags för den officiella lanseringen av det avskalade Windows 10 IOT Core.

We built IoT Core and the corresponding developer tools to make it easy to build projects that are fun and cool, as well as those that have very practical uses in the real world.

Tanken är att det nya operativsystemet i första hand ska användas som en flexibel utvecklingsplattform för Raspberry Pi 2 och Minnowboard Max. Det finns exempelvis inget grafiskt gränssnitt utan den som behöver skärm får skriva en egen universell app. Microsoft demonstrerar möjligheterna med bland annat en självgående robot och ett datoriserat lufthockeybord.

Enligt devisen Windows as a service betraktas inte Windows 10 IOT Core som en skarp version utan som en tjänst eller ett ständigt pågående projekt. I den nya aktuella public release tillkommer stöd för trådlöst nätverk 802.11 och Bluetooth, men Microsoft lovar att löpande lägga till både små och stora finesser.

Windows 10 IOT Core är dessutom helt gratis. Operativsystemet och tillhörande utvecklingsverktyg finns på Microsoft webbplats.