Trots att de första processorerna med den nya arkitekturen Skylake redan finns på butikshyllorna väljer Intel att vänta med att avslöja de mer ingående detaljerna. På Intel Developer Forum i San Francisco presenteras nu en mängd tidigare okända nyheter i den sjätte generationens Core-processor.

Först och främst framgår det att Skylake innehåller förstärkningar på alla håll och kanter. Kärnorna är större än föregångaren Haswells och får hjälp av ett utbyggt front-end med bland annat en djupare schemaläggare. Den nya processorarkitekturen ger också större buffertar, bättre branch prediction, snabbare prefetch och optimerad Hyperthreading.

Ett annat huvudnummer är minneshanteringen. Det finns nya och optimerade cachestrukturer, stöd för den nya snabbare minnestekniken DDR4 och effektivare användning av eDRAM, som nu ska tillkomma i fler processormodeller än tidigare.

Intel påminner även om att den nionde generationens grafikprocessor ger fler beräkningsenheter än tidigare samt stöd för DirectX 12 (12_1), OpenGL 5.x, OpenCL 2.x och Vulkan. Det finns också acceleration av videoformatet HEVC, Camera RAW och möjlighet till 4K-upplösning.

Fler detaljer är en uppgraderad systembuss med 64 GB/s bandbredd, integrerad signalprocessor för kamera och en uppsjö förbättringar för överklockare, däribland en friställd BCLK-frekvens. Det sistnämnda ger åtminstone i teorin större möjlighet att överklocka även nedlåsta processormodeller.

De nu aktuella Intel Core i7-6700K och i5-6600K kommer att få sällskap av fler processormodeller med arkitekturen Skylake vid månadsskiftet augusti–september. Den som väntar på nya bärbara datorer får dock hålla ut till i slutet av september eller början av oktober.