Mobilitet står i fokus från Intel på årets IFA-mässa och den stora nyheten är den nya arkitekturen Skylake, som bjuder på avsevärt lägre värmeutveckling och längre batteritid än Broadwell. Samtidigt är själva processorerna mindre än tidigare, något som som öppnar upp för nya möjligheter och formfaktorer.

Under en Q&A-session efter Intels presskonferens får Kirk Skaugen frågan om hur bolaget ser på konvergens mellan bärbara datorer och smarta telefoner, det vill säga att kategorierna på sikt kan flyta ihop. Som svar på frågan berättar han att 4G/LTE blir allt vanligare i företagsorienterade bärbara och att hela 30 procent av datorerna i Europa säljs med den finessen.

We even see people experimenting with Core M phablets.

Mer konkret framgår också att "folk", sannolikt någon eller några av Intels partner, experimenterar med att använda senaste Skylake-baserade Core M i större telefoner – en kategori som ofta kallas phablet – tillsammans med bolagets 4G/LTE-modem. Det här skulle framförallt innebära avsevärt högre prestanda än dagens telefoner med Intels Atom-processorer och konkurrerande lösningar, vilket skulle göra konceptet med dockningsbara mobiler mer intressant.

När eller om mobiltelefoner med Core M hittar ut på marknaden framgår inte, men av uttalandet att döma är det bara en tidsfråga. Det är dock osannolikt att det sker i samband med Skylake, utan dröjer mer troligt till tidigast Kaby Lake eller senare med Cannonlake, som beräknas dyka upp framåt slutet av 2017.