Arkitekturen Maxwell är en energieffektiv historia, vilket gjort det möjligt att trycka in prestanda motsvarande stationära datorer i bärbara spelmaskiner. Nvidia stannar dock inte vid Geforce GTX 980M, utan planerar att inom kort höja ribban ytterligare med en ny prestandamodell i det absoluta toppskiktet.

Tidigare rapporterar har talat om att det nya flaggskeppet heter Geforce GTX 990M, men enligt uppgift till SweClockers blir namnet GTX 980 – helt identiskt med det stationära syskonet. Till detta hör 8 GB GDDR5 och grafikkretsen GM204, som av namnet att döma kan ha samtliga 2 048 CUDA-kärnor aktiverade.

Trots namnsättningen sägs det nya mobila slagskeppet inte leva upp till sitt namn, i alla fall prestandamässigt då det ska ligga i nivå med ett Geforce GTX 970M i SLI eller stationära GTX 970. Nämnvärt är att det här kan komma att variera kraftigt mellan olika datormodeller, då mobila Geforce GTX 980 enligt tidigare uppgifter ska få ett variabelt TDP-värde från 100 till 185 W.

Det sistnämnda ger datortillverkare fria händer att anpassa grafikkortet för olika formfaktorer. Exempelvis skulle ett lägre TDP-värde med lägre klockfrekvenser kunna användas för mer slimmade datorer, medan ett högre värde skulle ge mer prestanda i tjockare doningar med mer kylkapacitet.

Mobila Geforce GTX 980 väntas anlända inom de närmast veckorna.