När AMD tillkännagav en helt ny entusiastserie grafikkort baserade på kretsen Fiji var det med inget mindre än fyra modeller, varav tre hunnit lanseras. Någon gång under hösten väntas den fjärde och sista med dubbla grafikkretsar göra entré, men nu framgår Nvidia kan hinna kontra modellen innan lanseringen.

Utvalda medier på andra sidan Atlanten har under den gångna veckan varit inbjudna till en "hemlig" förhandstitt av ett nytt Geforce GTX-grafikkort. Enligt Wccftech ska det handla om en modell med inget mindre än dubbla grafikkretsar GM200, det vill säga samma som används i toppmodellerna Geforce GTX 980 Ti och GTX Titan X.

Vidare detaljer om själva grafikkortet framgår inte, men med grafikkretsen i åtanke kan det handla om så mycket som 6 144 CUDA-kärnor och 24 GB GDDR5-minne (12 GB per grafikkrets). Det är även rimligt att anta ett högre TDP-värde på omkring 400 W eller högre . Som jämförelse är föregångaren GTX Titan Z specificerad till 375 W – 50 procent över GTX Titan och nuvarande GTX Titan X.

Några uppgifter om priset framgår inte och här beror det helt på vilken väg Nvidia valt att gå. Med två fullskaliga GM200 skulle det mycket väl kunna handla om en prislapp omkring 20 000 kronor medan två nedskalade med mindre GDDR5-minne skulle kunna göra att grafikkortet hamnar närmare 10 000 kronor.