Trots att konkurrenten AMD sedan lång tid tillbaka tillhandahåller x86-baserade processorer med många kärnor håller Intel hårdnackat fast vid maximalt fyra beräkningsenheter, åtminstone när det kommer till konsumentklassade modeller för den breda mellanklassen. Det kan däremot ändras när Intel tar steget till 10 nanometer med den kommande arkitekturen Cannonlake.

En uppmärksam bloggare på finansportalen The Motley Fool noterar att en Intel-ingenjör röjer intressanta detaljer i den personliga resumén på det sociala jobbnätverket Linkedin. Personen ifråga arbetar nämligen med Cannonlake och uppger att den nya processorarkitekturen anländer i minst tre olika utföranden med fyra, sex och åtta kärnor.

Att det handlar om en processorfamilj för vanliga persondatorer antyds dels av att Intel tillhandahåller betydligt fler kärnor än så i serverorienterade modeller, men även att dessa inte brukar klassas som kompletta systemkretsar (SoC), framförallt till följd av avsaknaden av integrerad grafik.

Intel Cannonlake är efterföljaren till kommande Kaby Lake, som i sin tur efterträder dagens Skylake. Lanseringen beräknas äga rum i det andra halvåret 2017.