Mot slutet av 2016 är det dags för arkitekturen Zen att se dagens ljus, men den är inledningsvis endast avsedd prestandaorienterade processorer. I lägre prisklasser kommer kritiserade Bulldozer att vara fortsatt aktuell i två processorfamiljer, båda med integrerade grafikdelar enligt AMD:s APU-koncept.

Nu listas duon i ett referens-BIOS från AMD, någonting som talar för att de första testexemplaren bör hitta ut till partnertillverkare inom en nära framtid. Det handlar om Bristol Ridge, som ersätter dagens Kaveri Refresh och Stoney Ridge, som av allt att döma ersätter prispressade Kabini med tillhörande sockel AM1.

Bristol Ridge huserar likt Kaveri Refresh fyra processorkärnor, som tar steget från tredje generationens Bulldozer (Steamroller) till Excavator, vilket borgar för högre prestanda och lägre strömförbrukning. Till detta hör en grafikdel med åtta enheter Graphics Core Next (GCN) för totalt 512 streamprocessorer.

Trots att processorn påminner mycket om Kaveri Refresh är högre grafikprestanda sannolikt att vänta. Bristol Ridge tar nämligen steget över till sockel AM4 och med det minnesstandarden DDR4, vilket bör ge ett välbehövligt lyft i minnesbandbredd – en punkt som ofta agerar flaskhals med AMD:s APU-processorer.

För Stoney Ridge handlar det om en avskalad historia med två kärnor Excavator och tre beräkningsenheter GCN eller 192 streamprocessorer. Därutöver är inte mycket känt, men processorn väntas ha en inbyggd sydbrygga och endast en minneskanal istället för två som Bristol Ridge. Detta talar för att den även får en egen sockel som ersätter AM1.

Båda processorer kommer tillverkas på en 28-nanometersteknik och lanseringen äger rum någon gång under 2016.

Källa: Planet3DNow.