Att det varit en nedgång på PC-marknaden har inte undgått någon och inte minst de traditionella datortillverkarna har varit hårt pressade. Konsumenternas ovilja att vädra plånboken förstärktes med Windows 8, i alla fall enligt branschvetare som anser att operativsystemet varit bidragande till den dämpade försäljningen.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att datortillverkarna ser tecken på ett uppvaknande för den slumrande PC-marknaden. Enligt rapporten har försäljningen av datorer med Windows 10 ökat jämfört mot när Windows 8 var aktuellt, uppgifter som backas upp av krympande lagernivåer hos återförsäljare.

Ett nytt operativsystem är dock inte det enda som ökar efterfrågan. Lanseringen av Intels senaste processorgeneration Skylake sägs också ha hjälpt och kan väntas bidra mer i takt med att fler bärbara system hittar ut på butikshyllorna.

Sammantaget sägs båda faktorer ge förnyat självförtroende bland tillverkarna, som valt att lägga större beställningar på datorer inför vad som tros bli hög efterfrågan på Windows 10-baserade maskiner under julhandeln.