Även om många fortsatt föredrar fullstora datorlådor är trenden mot mer kompakta format tydlig. Medan det historiskt inneburit kompromisser i prestanda och finesser behöver det inte nödvändigtvis vara fallet, vilket varit ett tema med Asus moderkort i Impact-serien med formatet Mini ITX.

Nu lanseras ROG Maximus VIII Impact, som tar konceptet till LGA 1151 och Intel Skylake. Likt föregångarna har moderkortet en upphöjd spänningsdel, som trots en kompakt formfaktor ger gott om utrymme för överklockning. Höger om återfinns två DDR4-minnesplatser med stöd för överklockning på 4 133 MHz eller högre.

Ett led i fokuset på överklockning är vad Asus kallar Pro Clock, en för bolaget exklusiv teknik som ska möjliggöra ökningar av basfrekvensen (BCLK) till 400 MHz eller högre. En annan sak som är synonymt för modellen är ett dedikerat ljudkort vid namn Supreme FX Impact III, där en intressant finess är att 3,5 mm-portarna är belysta för enkel åtkomst på baksidan av datorn.

Åter till anslutningar återfinns en PCI Express 3.0 x16, fyra SATA 6,0 Gbps och en U.2-plats med en maximal teoretisk bandbredd om 32 Gbps. I bakkant är nämnvärda anslutningar två stycken USB 3.1, den ena i traditionellt snitt och den andra med nya vändbara Type-C. Mellan dessa finns två antennutgångarna för moderkortets inbyggda trådlösa nätverk 802.11ac.

Asus ROG Maximus VIII Impact beräknas dyka upp i Sverige i början av november till ett rekommenderat cirkapris om 2 590 kronor.