Det har länge pågått en strid om att slopa roamingavgifter inom EU, med målet att det ska kosta lika mycket att ringa och surfa utomlands som i hemlandet. Tidigare i sommar togs ett preliminärt beslut av den Europeiska unionen om att göra detta till verklighet, någonting som nu blivit satt i sten.

Sänkt tak för roamingavgifter inom EU

Aktivitet

* Nuvarande

* April 2016

Minskning

Ringa telefonsamtal

19 cent/min

5 cent/min

-73,68%

Skicka textmeddelande

6 cent/SMS

2 cent/SMS

-66,67%

Ladda ned data

20 cent/MB

5 cent/MB

-75,00%

* 1 cent = cirka 9,40 öre. Skatt tillkommer.

Efter motstånd från teleoperatörerna står det nu klart att roamingavgifterna blir ett minne blott från och med den 15 juni, 2017. Innan avgifterna försvinner helt blir det en sänkning den 30 april, 2016, där priserna kommer kapas med så mycket som 75 procent för mobilsurf och nästan lika mycket för telefonsamtal.

Nätneutralitet inom EU

Samma dag som avgifterna sänks tillkommer en lag om nätneutralitet, det vill säga att all data över internet ska behandlas lika. Tanken är att internetleverantörer inte ska få erbjuda så kallade "snabbspår", vilket framförallt öppnar upp för möjligheten att strypa hastigheter för de tjänster som inte ingår särskilda avtal.

Lagen som tidigare godkänts informellt och fått kritik för att innehåll kryphål går nu igenom. Bland delarna som kritiseras hör att internetleverantörer får erbjuda lägsta garanterade hastigheter för tjänster, förutsatt att de inte stryper hastigheterna för andra. Huvudmotståndet härrör från att viss datatrafik kan vara svår att identifiera samt att det juridiska språket är för otydligt, vilket kan öppna upp för missbruk.