Virtuell verklighet har varit en riktig snackis de senaste åren och till årsskiftet är det dags för de första skarpa produkterna att hitta ut i handeln. Vägen dit har dock inte varit spikrak, där allt ifrån fördröjningar och huvudspårning till pixeltäthet och optik har behövts fintrimmas till sitt yttersta för att invagga användaren i en annan värld. Ett svåröverkomligt hinder som ofta glöms bort är enheternas kablar, vilket enligt vissa aktörer kan komma att sätta käppar i hjulen för teknikens populäritet.

På mikrobloggen Twitter skriver Oculus grundare Palmer Luckey att just kablarna är ett enormt hinder för virtuell verklighets framtida framgångar, då slutanvändaren inte har en assistent som "dansar" runt bredvid och håller dessa ur vägen. Vidare förutspår Luckey att mobil VR, där både Samsung Galaxy Gear och hemmasnickrade Google Cardboard ingår, kan komma att bli populära långt före PC-baserade lösningar till följd av sin trådlösa natur.

Både Oculus och konkurrenten Valve har experimenterat med trådlösa headsets för virtuell verklighet, men konstaterat att det i dagsläget är en svår uppgift att få ner fördröjningarna till samma nivå som kabelanslutna enheter.