Efter terrorattentatet i Paris och Säkerhetspolisens val att höja hotnivån till fyra på en femgradig skala vill flera riksdagspartier påskynda terrorbekämpande åtgärder, däribland Moderaterna som vill se större möjligheter till dataavläsning. Nu föreslår regeringen med partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tre åtgärder.

Under en pressträff berättar statsminister Stefan Löfven om tre förslag, varav det första är att myndigheter ska få utökade befogenheter till hemlig dataavläsning. Här talar Löfven om att alltmer kommunikation krypteras, exempelvis via mjukvara som Skype och Viber, någonting som försvårar myndigheternas arbete.

För att kringgå detta kommer regeringen att ge en utredare i uppdrag att se över hur åklagarmyndigheter, Säkerhetspolisen och Polismyndigheten ska kunna avläsa information även över krypterade kanaler. Här talas det främst om möjligheten att installera mjukvara, trojaner, eller att genom hårdvara kunna läsa av information på enheter i realtid.

Statsministern lyfter även fram mer kameraövervakning, som ska kunna användas på platser med förhöjt skyddsbehov – dock endast om övervakningsintresset väger tyngre än integritetsskyddet. Löfven tillägger samtidigt att regeringen tillsatt en utredare som ska se över hur ett "i högre grad samlat integritetsskydd kan fungera genom en och samma myndighetsstruktur, genom att tillsynen över behandling av personuppgifter samlas hos en myndighet".

Det tredje förslaget är att vidga användningen av biometri – fingeravtryck – i pass för att komma tillrätta med missbruk. Löfven säger att Sverige därför kommer att inom EU verka för kontroll av biometriska pass vid Schengens yttre gräns.

Till Aftonbladet berättar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att hon välkomnar förslagen, någonting som sannolikt innebär att punkterna i någon form kommer gå igenom riksdagen. Stefan Löfven kommer förutom Moderaterna också att samla övriga borgerliga partier och Vänsterpartiet för överläggningar.

Källa: SVT.