Lanseringen av Radeon Software Crimson Edition betyder att AMD Catalyst efter 13 år går i pension, men det är inte enbart mjukvara som når vägs ände. I samma handvändning passar bolaget på att upphöra med stöd för samtliga grafikkort som inte bygger på arkitekturen Graphics Core Next (GCN).

Beslutet innebär att grafikkorten i serierna Radeon HD 5000 och HD 6000 inte får stöd med framtida drivrutiner. Beslutet omfattar dessutom Radeon HD 7600 och HD 8400 eller lägre, vilket således betyder att HD 7700 och HD 8500 och uppåt som bygger på GCN även framåt stöds av nya drivrutiner. Detsamma gäller även de senaste Radeon 200- och 300-serierna.

Enligt bolaget har de äldre grafikkorten uppnått högsta möjliga prestanda och kan således inte ta del av vidare mjukvaruoptimeringar. Det innebär dock även att AMD inte längre kommer rätta till buggar eller säkerställa att grafikkorten fungerar med de senaste speltitlarna.

Radeon Software Crimson Edition är officiellt i beta-status kombinerat med de äldre grafikkorten. För den som vill ta det säkra före det osäkra är Catalyst 15.7.1 den senaste med WHQL-certifiering.