Efter tre lanseringar av grafikkort baserade på kretsen Fiji återstår ett, och det är AMD:s nästkommande flaggskepp med dubbla grafikprocessorer. Bolaget lovade från början att släppa kortet under hösten, men har efter midnatt när november blir december missat lanseringsfönstret.

Nu rapporterar Videocardz att AMD planerar ett särskilt evenemang i december för grafikkortet, men om det handlar om en lansering eller enbart ett tillkännagivande är inte känt. Vidare talar tidigare uppgifter om att grafikkortet får det kommersiella namnet Radeon R9 Gemini, det latinska namnet för stjärntecknet Tvillingarna, och inte Radeon R9 Fury X2 som det först spekulerats kring.

Vilka specifikationer det handlar om är inte känt, men att AMD tidigare talat om en beräkningskraft på 16 TFLOPS pekar mot att det blir två fullskaliga kretsar Fiji med 8 196 streamprocessorer. För att nå upp till värdet krävs en klockfrekvens på minst 977 MHz, sannolikt är dock att AMD lägger sig på 1 000 MHz.

För videominnet handlar det om den staplade minnesarkitekturen HBM. Om inget oväntat har hänt blir det 4 GB per grafikkrets och en klockfrekvens på 500 MHz (1 000 MHz effektivt), vilket tillsammans med en 4 096-bitars minnesbuss ger en bandbredd på 512 GB/s.

En i sammanhanget mer konkret pusselbit är det faktum att AMD visat kretskortet som mäter uppskattningsvis 21–22 centimeter. Förutom att vara imponerande litet för ett grafikkortet i det yppersta toppskiktet talar det för att AMD kommer använda en skräddarsydd, sluten vattenkylare för att hantera värmeutvecklingen.

Någonting annat som talar för att lanseringen ligger nära i tiden DICE-utvecklaren Johan Andersson på Twitter skrivit om att han nyligen fått ett olanserat grafikkort, med trasig vattenkylare.