För hemmabyggare finns ett brett urval formfaktorer att välja på, där Mini ITX utgör bland det minsta för den som vill snickra ihop något från grunden. Nu tar Intel nya tag och introducerar formfaktorn Mini STX, som krymper måtten från 170 x 170 till endast 127 x 127 millimeter.

På CES 2016 visar Silverstone en av de första datorlådorna, som ännu saknar ett officiellt namn, för formfaktorn. Vad som skiljer Mini STX från moderkort för Intels minidatorer NUC är att det finns en sockel, där användaren kan välja processor och installera på eget bevåg. Först ut med formfaktorn blir LGA 1151 för Intel Skylake.

En kompromiss är att tillverkare av moderkort får begränsade möjligheter att sticka ut ur mängden, då anslutningarna för såväl IO-panelen som fronten sitter på själva moderkortet. Mini STX-moderkorten är sedan tänkta att monteras i skräddarsydda chassin, som varianten Silverstone visar upp. Av naturliga skäl finns inte heller plats för instickskort.

Formfaktorn med tillhörande specifikationer är ännu inte färdigställd, varför det ännu är oklart när Mini STX med tillhörande chassin hittar ut på marknaden.

► Läs alla artiklar från #ces-2016