När The Division först presenterades 2013 skapade det stor uppståndelse, dels för vilken typ av spel där är men även för dess presentation. Svenska utvecklaren Massive Entertainment har utvecklat en ny grafikmotor vid namn Snowdrop från grunden för The Division. Då spelet ska släppas både till PC och konsoler har Massive fått använda sig av flera moderna grafiktekniker för att få spelet att se bra ut och flyta smidigt på samtliga plattformar.

Två sådana tekniker är global belysning (eng. Global Illumination) och fysikbaserad rendering, vilket innebär att ljussättningen i spelet följer regler som motsvarar hur ljus beter sig när det studsar mot fysiska objekt i verkligheten. I en summering om en kommande föreläsning för GDC 2016-konferensen beskriver Nikolay Stefanov, tekniskt ansvarig hos Ubisoft Massive, hur företaget använder global belysning.

I summeringen framgår att grafikmotorns lösning gör det möjligt för ljuset att studsa i realtid från fullständigt dynamiska ljuskällor på versionerna för PC och spelkonsol. Detta ska ha gjorts möjligt genom att flytta en större del av de förrenderade beräkningarna till grafikkortet, vilket friar upp processorn till att utföra realtidsberäkningar.

The Division ska släppas till PC, Xbox One och Playstation 4 den 8 mars. Våra kollegor hos FZ är i skrivande stund i Malmö och testar PC-versionen och kommer presentera sina intryck från spelet nästa fredag den 22 januari.