Marknaden för persondatorer är på senare år hårt ansatt, i stort till följd av att vare sig konsumenter eller företag rusar till att uppgradera. Det här har fått flera aktörer att gå på knäna, men det hindrar inte Kinas två största telefontillverkare att ta sikte på den bärbara kategorin.

Det har länge cirkulerat rykten om att Huawei och Xiaomi planerar släppa bärbara datorer under året. Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att Huawei lanserar sin första dator i april månad, med en skärm på 12,9 tum – samma storlek som Apples senaste surfplatta Ipad Pro. Från Xiaomi ska det handla om en modell på "under 13 tum", enligt samma rapport.

Båda modeller blir hybrider eller så kallade två-i-ett-designer, men skiljer sett till mjukvaran. Huawei uppges satsa helhjärtat på Windows 10 med sin bärbara dator som väntas gå under varumärket Matebook. Även Xiaomi kommer nyttja Microsofts operativsystem, men ska också tillhandahålla Google Android på samma enhet.

Huawei väntas tillkännage sin datorsatsning på Mobile World Congress, som går av stapeln den 22 februari i Barcelona, Spanien. När Xiaomi kan tänkas avtäcka sin hybrid är ännu inte känt.