Före årsskiftet tog EU:s beslutsorgan fram en ny dataskyddsförordning med krav på alla som lagrar personuppgifter. Lagen är bindande för medlemsstater, men tillåter variationer när det kommer till föräldrars samtycke om när personuppgifter för deras barn ska lagras, exempelvis på sociala medier.

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna.

Nu berättar konsumentminister Per Bolund (MP) för SVT Nyheter att det kommer bli en åldersgräns på sociala medier i Sverige. Exakt ålder är ännu inte bestämd, men kan bli alltifrån 13 upp till hela 16 år. Oavsett vart beslutet landar kommer barn i lägre åldrar behöva föräldrars tillstånd för att använda sociala medier.

– Om vi ser tydligt att det behövs en justering av lagstiftningen så är vi beredda att gå vidare med det.

Bolund berättar samtidigt att han vill se hårdare tag mot marknadsföring i sociala medier. Här anser han att exempelvis Youtube bör kunna ta bort olaglig reklam, på samma sätt som man redan rensar bland saker som brott mot upphovsrätten och pornografi. Då det handlar om internationella bolag tillägger han att eventuella regeländringar i slutändan kan komma att hamna på EU-nivå.

Det nya dataskyddsdirektivet ska vara införlivat i svensk lag inom två år och väntas klubbas igenom riksdagen senare i vår.