Industrin arbetar på högvarv för att krympa tillverkningsprocesserna för att ta fram mer transistortäta och inte minst högpresterande kretsar. Skenande kostnader och inte minst allt lägre prestandavinster gör dock att nya vägar framåt krävs, något som nu kan vara i sikte.

Under Solid State Circuits Conference i San Francisco berättar William Holt, chef för Intels teknik- och tillverkningsavdelning, att bolaget ser en gräns för när processorer kan fortsätta tillverkas med dagens teknik. Framtida kretsar kommer därför behöva bygga på fundamentalt annorlunda tekniker.

Ändringar avser ett skifte från kiselbaserade transistorer, som utgör stommen för processorer idag. Intel vet ännu inte vilken teknik som ska ligga till grund för det kommande skiftet, men Holt pekar ut två troliga kandidater vid namn Spintronics och Tunneling Transistors.

Båda tekniker skulle kräva signifikanta förändringar i tillverkningen och skulle sannolikt behöva användas tillsammans med traditionella transistorer under en övergångsperiod. Intressant i sammanhanget är att teknikerna kan komma att få lägre hastigheter, vilket tillskrivs att kiselbaserade transistorer helt enkelt skickar signaler snabbare.

Fördelen istället för högre prestanda är att teknikerna kan förbättra kretsarnas energieffektivitet. Det här har redan demonstrerats av Toshiba, som demonstrerat minne baserat på Spintronics-tekniken som är 80 procent mer energieffektivt än traditionellt SRAM.

Dagens teknik tros hålla i två generationer till, eller omkring 4–5 år, eller fram till dess att Intel går över till 7 nanometer. Därefter blir nya tekniker aktuella och den som ligger närmast tillhands för kommersialisering är Spintronics, som bygger på att två olika tillstånd kodas in i ett kvantmekaniskt rörelsetillstånd för elektroner.

Vidare talar Holt om att Intel kanske inte blir först ut med att kommersialisera Spintronics, utan att tekniken kan komma att användas till exempelvis grafikkort så snart som 2017.

Källa: MIT Technology Review