I takt med att 3D-film blev populärt på bio i slutet av 00-talet började finessen hitta ut i allt fler tv-apparater. Satsningen gick dock inte hem i stugorna och från att ha varit den stora nyheten på mässgolven har 3D fallit i glömska. Nu är Samsung och LG på väg att överge tekniken.

Enligt uppgifter till koreanska Etnews har Samsung valt att inte lägga några nya beställningar på 3D-glasögon från sina leverantörer, vilket ses som ett tecken på att tekniken är på väg att fasas ut från bolagets tv-apparater. Samsung väljer dock att inte ge några raka besked om framtiden för 3D, då det är information som rör ännu icke lanserade modeller.

LG kapar inte 3D rakt av, utan halverar utbudet jämfört mot förra året. Finessen kommer därför endast finnas i 20 procent av bolagets utbud av tv-apparater, då främst modeller i premiumsegmentet. Att LG överhuvudtaget fortsätter implementera 3D tillskrivs användningen av Film Patterned Retarder (FPR), som är billigare att bygga in än Samsungs motsvarighet.

Att 3D inte tagit fart och nu är på väg att förpassas till historien tillskrivs flera faktorer, den största är brist på innehåll och att material varit för dyrt i de fall där det väl funnits tillgängligt. Ett annat hinder är tekniskt då många konsumenter inte gillar att behöva använda glasögon för att få ut någon 3D-effekt.