Spelkonsoler har i alla tider, med få undantag, släppts med en hårdvaruuppsättning och sedan varit låst med denna under hela sin livscykel. Det här kommer med fördelar som att ge utvecklare en fast plattform att utveckla för och stordriftsfördelar vid produktion, men också att de med tiden blir omsprungna av andra plattformar som är i ständig utveckling.

Under ett anförande på Xbox Spring Showcase gjorde Microsofts spelchef Phil Spencer gällande att det kan bli ändring på den här saken, då han ser en framtid där Xbox blir uppgraderingsbar. Det här skulle kunna göras möjligt med Universal Windows Platform och Universal Windows Applications, som möjliggör bakåt- och framåtkompatibilitet beroende på hårdvara.

Det här skulle lösa ett av de stora klagomålen för spelkonsoler, som från och med lansering har en låst hårdvaruplattform i omkring sju år. Detta medan andra ekosystem blir bättre, snabbare och mer kraftfulla, innan spelkonsolerna åter tar tar nästa stora kliv funktionellt och prestandamässigt, argumenterar Phil Spencer.

När och inte minst om en uppgraderingsbar spelkonsol från Microsoft blir verklighet vill Spencer inte gå in på, utan lämnar det vid att han anser att spelkonsoler har bäst förhållande mellan pris och prestanda och inte ser någon anledning till varför spelkonsoler inte skulle kunna uppgraderas likt en persondator.

Källa: Polygon.