I en artikel hos The Guardian delade Tim Sweeney, medgrundare för Epic Games, ut svidande kritik till Microsoft. I artikeln beskriver Sweeney hur den universella applikationsplattformen i Windows 10, kallad Universal Windows Platform (UWP), är Microsofts försök till att skapa ett monopol runt spelutveckling för PC.

UWP är en plattform för universell applikationspaketering, som gör det möjligt för spel och andra applikationer att köras på alla plattformar med Windows 10. För utvecklare innebär det att de kan rikta in sig på PC-datorer såväl som telefoner och Xbox. För PC-utvecklare är detta dock till ondo, enligt Tim Sweeney.

Det han motsätter sig är att Microsoft introducerar nya funktioner för spelutvecklare som endast är tillgängliga för den som använder UWP. Distributionsplattformar som inte använder UWP, exempelvis Steam eller GOG.com, får därmed inte tillgång till finesserna, ett förfarande Sweeney kallar Microsofts mest aggressiva försök till monopol hittills.

Kravet från Sweeney är att Microsoft låter utvecklare välja att publicera traditionella Windows-paket, så kallade Win32-applikationer, till Windows Store. Det här fick han dock backa ifrån då flertalet utvecklare på sociala medier och inte minst Microsofts chef för Windows-divisionen, Kevin Gallo, påpekat att det visst är möjligt att publicera Win32-applikationer i Windows Store.

Phil Spencer, chef för Xbox-divisionen, har i flera inlägg på Twitter klargjort att Windows alltid kommer vara en öppen plattform och att företaget ska berätta mer om strategin för UWP-plattformen under företagets Build-konferens om några veckor, något som Tim Sweeney låter mer positivt inställd till.

Nämnvärt är att Epic Games och Tim Sweeney inte är ensamma om att kritisera Microsofts strategi. Gabe Newell, VD för Valve Software som ligger bakom Steam, var tidigt ute med att kritisera Microsoft för att skada PC-plattformens öppenhet i och med Windows 8.