Efter flera år i stiltje går SSD-marknaden mot snabbare gränssnitt och effektivare protokoll. Trots detta finns kvarstår behovet av traditionella 2,5-tumsenheter som körs via SATA 6,0 Gbps, en kombination som ofta även leder till en lägre prislapp.

Nu rapporterar Benchlife (kinesiska) att Intel arbetar på en uppföljare till populära budgetserien SSD 535. Den nya familjen följer samma namnschema som tidigare modeller och heter SSD 540, någonting som bekräftas av ett varumärkesskydd bolaget tecknade i februari.

Mest intressant med serien är att den inte bygger på teknik från varken Intel eller tillverkningspartnern Micron. Istället ska TLC NAND-kretsar på 16 nanometer från sydkoreanska SK Hynix ligga till grund för Intel SSD 540 med kontrollerkretsen Silicon Motion SM2256.

Förutom formfaktorn 2,5 tum ska Intel SSD 540 även komma som M.2 (80 mm), dock utan stöd för PCI Express utan endast SATA 6,0 Gbps. Enheten ska enligt rapporten finnas i kapaciteter om 120 GB och upp till 1 TB, vilket talar för att det också kommer finnas modeller på omkring 250 och 500 GB. Det talas även om ytterligare två mellanmodeller på 180 och 360 GB.

Lanseringen av Intel SSD 540 ska äga rum i mitten av april.