Återkommande kritik vid köp av PC-datorer är att de ofta kommer med en uppsjö förinstallerade applikationer, ofta kallade bloatware. För att komma tillrätta med detta och stärka Windows image har Microsoft valt att sälja bärbara datorer med rena installationer under parollen Signature Edition.

– Vi är stolta över att vi tillsammans med våra OEM-partners och Elgiganten kan erbjuda våra svenska användare datorer av absolut toppklass från Signature Edition PC-programmet. Datorerna är snabba och säkra och ger användaren den bästa Windows 10-upplevelsen, säger Klas Hammar, affärsområdeschef för Windows och Surface

Konceptet har tidigt funnits i bolagets egna Microsoft Store-butiker. Nu framgår att Signature Edition letar sig ut till Sverige och att datorerna kommer säljas genom den svenska återförsäljaren Elgiganten. Datorerna kommer med Windows 10 och antivirus tillhandahålls via operativsystemets inbyggda Windows Defender.

De första varumärkena att gå under Microsofts Signature Edition-paraply är Acer och Lenovo. När andra datortillverkare sluter upp på svensk mark framgår inte.