I början av veckan utannonserade mobiloperatören Telia en kampanj som går ut på att de erbjuder fri surf i utvalda sociala medier-appar såsom Facebook och Twitter, så kallad zero rating. Detta har blossat upp en debatt där många menar att kampanjen bryter mot EU:s kommande lag om nätneutralitet, alltså att all trafik på internet ska behandlas likvärdigt oavsett vilken typ av data det handlar om.

Telia själva menar dock att detta inte stämmer, då de inte prioriterar eller blockerar trafik. Istället handlar det enligt dem endast om att trafiken undantas från användarnas mobildatamängd.

Det finns en huvudregel att olika slags trafik på internet ska behandlas lika av internetleverantörerna. Fenomenet att viss trafik för till exempel en viss musiktjänst eller vissa sociala medier inte räknas inom ens surfpott (så kallad ’zero rating’) är inte förbjudet per definition i det nya regelverket. Det finns däremot aspekter i dessa affärsmodeller som vi kan behöva granska när regleringen börjar gälla.

Ett färskt uttalande från Post- och Telestyrelsen bekräftar Telias påståenden. De menar att det inte finns något förbud mot zero rating, och att varken Telia eller andra operatörer i dagsläget gör något fel. Dock menar de att det är något som kan bli aktuellt att granska i framtiden.