När AMD sommaren 2015 presenterade en kvartett av grafikkort med kretsen Fiji visade bolaget Project Quantum, en kompakt dator huserande det grafikkort som idag är känt som Radeon Pro Duo. Systemet hittade aldrig ut på marknaden, utan föll i glömska kort efter presentationen.

Nu rapporterar tjeckiska Diit att projektet lades på hyllan, åtminstone tillfälligt, till följd av att AMD skiftade fokus för grafikkortet. Från början var Radeon Pro Duo tänkt för spelentusiaster, men sadlades senare om till att riktas mot professionella användare och utvecklare.

En annan anledning sägs vara att AMD saknar en högpresterande processor för att driva grafikkortet, varför bolaget istället valde att använda en Haswell-processor från ärkerivalen Intel. AMD gick dock ut med att systemet även skulle finnas tillgängligt med en egen processor, dock utan att gå in på några närmare detaljer.

Det spekuleras därför i att Project Quantum återvänder och blir verklighet om drygt ett år, då AMD kommer ha en ny arsenal av produkter i sin portfölj. Under årets fjärde kvartal släpps den efterlängtade processorarkitekturen Zen, som i början av 2017 följs upp av grafikarkitekturen Vega med HBM2-minne.