Googles årliga utvecklarkonferens Google I/O har startat och våra kollegor hos 99mac är på plats för att täcka evenemanget. Företaget har samtidigt passat på att presentera en hårdvarunyhet vid sidan av eventet som inte berör konsumenter. Hårdvaran i fråga är Tensor Processing Unit (TPU).

TPU är en processor helt och hållet byggd för att utföra beräkningar relaterade till artificiell intelligens, mer specifikt självlärande maskiner. Google presenterar inga detaljer om TPU-processorns specifikationer eller hur den fungerar, men de avslöjar att processorn redan är klar och har använts i olika tjänster under ett års tid.

Den har bland annat använts för att förbättra kvaliteten i företagets karttjänst Maps, röstsökningar, sökresultat och mycket mer. TPU-processorer är även nyckelkomponenter i Alphago, Googles artificiella intelligens som tidigare under våren lyckades besegra den mänskliga mästaren i brädspelet Go.

Att TPU-processorerna är gjord för AI-beräkningar innebär att de inte hanterar lika god precision i beräkningar som traditionella processorer gör. Det medför att färre transistorer behövs för varje beräkning, och det blir därför möjligt att klämma in kapacitet för betydligt fler beräkningar på samma yta som för en traditionell krets.

En komplett TPU-enhet ryms på ett moderkort som får plats i en hårddiskplats i ett serverrack. Vidare hävdar dessutom Google själva att en TPU motsvarar en effektivisering av beräkningarna som skulle ta traditionella processorer sju års utveckling att matcha.

Framgångarna med Alphago och det allt ökande behovet av intelligenta mjukvarusystem innebär sannolikt att Google fortsätter satsa på dessa specialdesignade processorer i framtiden.