Den rättsliga tvisten mellan Oracle och Google är ju inne på sitt sjätte år. Tvisten har sin grund i att Google använde applikationsgränssnitt (API:er) från mjukvaruplattformen Java, en plattform som Oracle förvärvade i och med köpet av Sun Microsystems år 2010, samma år som den rättsliga tvisten inleddes.

Oracle har hävdat att Google inkräktar på 37 olika API:er i Java-plattformen, och att de under många år otillbörligt tjänat pengar på Oracles intellektuella rättigheter (IP:s). Den nuvarande rättegången har pågått i två veckor och det var först efter tre dagars övervägningar som ett beslut kunde fattas.

Domen fastställde att Googles användning av API:erna räknas som skäligt bruk (fair use) vilket innebar att samtliga åtalspunkter föll. Hade Oracle istället vunnit hade situationen för Google och de externa bolag som använder Android-plattformen blivit besvärlig.

Domstolen hade då beräknat hur stort skadestånd Google gjort sig skyldig till under de år som de tjänat pengar på plattformen. Spekulationer har angivit 9 miljarder USD som ett potentiellt skadeståndskrav. De företag som använder Android skulle dessutom bli måltavlor för nya rättsliga processer, med stora skadestånd eller kostsamma förlikningar som möjliga följder.

Google var inte helt oväntat positiva efter beskedet och beskrev resultatet som "positivt för hela Android-ekosystemet". Oracle hävdade å sin sida att Google olagligt kopierat fundamentala tekniker i Java för att få ut Android-plattformen på marknaden snabbt, och en överklagan ska lämnas in.

I en tidigare rättegång från 2012 förlorade Oracle en tvist som behandlade frågan om det ska vara möjligt att rättighetsskydda API:er. Domaren fastslog då att det inte ska vara möjligt, ett beslut som återkallades efter en överklagan. Googles enda återstående möjlighet var då att hävda skäligt bruk, vilket visade sig vara en vinnande strategi.

Domslutet är en stor seger för Google och deras partners, men det återstår att se om en redan bekräftad överklagan kan komma att förlänga tvisten i ytterligare några år.