Under förra veckan utsattes nätverket Linkedin för en stor attack vilket ledde till att användarnamn och lösenord för 117 miljoner användare läckte ut. Den läckta datan visar att en stor del av användarna använde sig av simpla lösenord som bestod av exempelvis talföljder och förutsägbara bokstavskombinationer. På grund av detta stramar Microsoft åt kraven på lösenord för sina tjänster.

Microsoft har nu implementerat en ändring som innebär att det inte längre kommer gå att använda lätta lösenord som är enkla att gissa sig fram till. Detta påverkar tjänster som till exempel Xbox Live och Outlook. Användare som försöker skriva in något av de vanligaste lösenorden kommer bes att ändra till något som inte är lika lätt att gissa sig fram till.

Attacken på Linkedin visar att ett av de vanligaste lösenorden hos användarna var "123456". Enligt Alex Weinert, som arbetar med identitetsskydd och säkerhet på Microsoft, jobbar Microsoft dagligen med att avvärja attacker mot användare och har samlat in information om de lösenord som hackarna prövar.

Företaget lägger också till ett system som ska känna av när en användares konto utsätts för en attack och då endast stänga ute hackaren. Användaren själv ska fortfarande kunna använda kontot, förutsatt att det sker från en enhet uppkopplad till ett nätverk som använts tidigare.